Techniek van een warmtepomp

De werking van een warmtepomp met koudemiddel is in wezen gelijk aan die van een koelkast. Bij een koelkast wordt door de verdamper warmte onttrokken aan de te koelen producten, en wordt dit via de condensor afgegeven aan de buitenlucht. Bij een warmtepomp wordt deze warmte onttrokken aan de omgeving (bodem, lucht, water…) en naar het verwarmingssysteem gevoerd. Het proces wordt dus omgedraaid.

In de techniek wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen warmtepompen en koelmachines. Warmtepompen worden gebruikt om warmte terug te winnen of bijvoorbeeld een huis te verwarmen. Koelmachines worden gebruikt om ruimten te koelen. Het principe is echter hetzelfde.

Warmtepomp systemen

Bij de warmtepomp heb je verschillende systemen; de keuze van het systeem hangt af van de situatie. Er is ook een groot verschil in rendement tussen de verschillende warmtepompen. Enkele systemen zijn:

  • Lucht/lucht warmtepomp
    Bij lucht/lucht-warmtepompen wordt de warmte gehaald uit de buitenlucht en wordt de ruimte die men wenst op te warmen, opgewarmd door middel van een luchtblazer. Dit is eigenlijk de omgekeerde werking van een koelkast. Deze toestellen worden in hoofdzaak gekozen voor hun functie als airconditioning, maar kunnen door middel van een klep omgeschakeld worden naar de functie van een warmtepomp.
  • Lucht/water-warmtepomp
    Bij lucht/water-warmtepompen wordt de energie uit de lucht gehaald en opgepompt tot een hogere temperatuur. Hierbij wordt de warmte afgegeven aan water. Dit is een ideaal systeem voor verwarming.
  • Water/water-warmtepomp
    Bij water/water-warmtepompen wordt de warmte uit water gehaald, of het wordt met behulp van water uit de bodem gehaald. Voor al deze types geldt: Hoe groter men de warmtewisselaar dimensioneert, hoe beter het rendement van de installatie.

Industriële warmtepompen

Naast de standaard warmtepompen ontwerpt en produceert Van Abeelen ook industriële warmtepompen met natuurlijke koudemiddelen.

Tijdens het ontwerp van uw warmtepomp houden wij vanaf het allereerste moment rekening met het energieverbruik van uw installatie. Dit wordt in alle voorkomende omstandigheden van A tot Z doorgerekend. Het rendement van uw installatie is iets wat de gehele levensduur doortelt. Vaak is de meerprijs van een energetisch optimaal ontwerp binnen no time terugverdiend.

Het verbruik van energie wordt buiten het koeltechnisch ontwerp bepaald door de intelligentie van de besturing. Hoe beter de installatie regelt, des te minder energie er wordt verbruikt. Slimme regelstrategieën zijn een standaard onderdeel in onze PLC programma’s.

Deze slimme computerbesturingen zijn ook op bestaande installaties te bouwen, energiebesparingen van 20 tot 30 procent zijn dan niet ongewoon.

Meer weten?

Dat kan! Bel 0161 228 043 of vul het onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.