Airconditioning

Als we spreken over airconditioning of airco wordt er vaak een standaard systeem bedoeld waarbij de binnenlucht wordt gekoeld (en door het koelen tevens ontvochtigd). De warmte wordt hierbij naar buiten afgevoerd. Deze airconditioningsystemen kunnen echter ook als warmtepomp fungeren, waarbij de functie tussen koelen en verwarmen wordt omgedraaid. Simpelweg koelen we de buitenlucht af en pompen de warmte naar binnen. Deze systemen kunnen in aanmerking komen voor de Energie Investering Aftrek (EIA) en zijn voorzien van een warmtepomp.

Airconditioningsystemen zijn er in grotere en kleinere varianten. Ook is er keuze in de uitvoering van de binnendelen.

Airconditioningsystemen

 • Mono-split
  Mono split wil zeggen dat er een buitendeel is waar een binnendeel op aangesloten wordt. We plaatsen dit voornamelijk wanneer er een ruimte gekoeld of verwarmd dient te worden.
 • Multi-split
  Bij een multi-split systeem is er een buitendeel waar maximaal vijf binnendelen op kunnen worden aangesloten.
  Deze systemen worden voornamelijk gebruikt wanneer er meerdere kleinere ruimtes geconditioneerd worden.
 • VRV of VRF systeem
  Er is sprake van een VRV of VRF systeem als er meerdere binnendelen worden gekoppeld aan een of meerdere koppelbare buitendelen. Dit resulteert in een zeer comfortabele en energiezuinige klimaatbeheersing. Deze installaties zijn uit te voeren als een zogenaamd twee- of driepijpsysteem. Een tweepijpssysteem kan koelen of verwarmen, een driepijpsysteem kan gelijktijdig koelen en verwarmen, afhankelijk van uw persoonlijke wens.

Uitvoering binnendelen airconditioners

De binnendelen van airconditioners zijn er in een aantal uitvoeringen. Afhankelijk van de te conditioneren ruimte en klantwensen wordt er een model binnendeel geadviseerd.

wandmodel aircoWandmodel

Het wandmodel is het meest gebruikte binnendeel. Financieel gunstig en zeer effectief.

plafondonderbouw aircoPlafondonderbouw

Het plafondmodel wordt in grotere ruimtes gebruikt waar de lucht een bepaalde richting opgeblazen dient te worden.

cassette aircoCassette mode

Bij het cassettemodel is er vaak sprake van montage in een systeemplafond. De lucht wordt naar vier zijden uitgeblazen, waardoor er een betere luchtverdeling ontstaat.

Kanaalmodel aircoKanaal- of satellietmodel

Dit model airconditioners wordt voornamelijk toegepast in combinatie met uitblaasroosters.
De roosters zijn dan vaak in een plafond verwerkt en de airconditioner erboven. Door het uitblazen via roosters is een optimale luchtverdeling te creëren met een minimum aan hinderlijke tocht.

Meer weten?

Dat kan! Bel 0161 228 043 of vul het onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.