Project Description

Compaxo

Compaxo in Gouda produceert diverse varianten vleeswaren o.a. gerookt en gekookt waarbij de grondstoffen worden aangevoerd vanuit hun eigen slachterij in Zevenaar.

De Koeloplossing van Van Abeelen

Van Abeelen Koeltechniek heeft in 2006 een Ammoniak / Pekasol koelinstallatie geleverd met een koelvermogen van 200 kW ter vervanging van een bestaande installatie.

Tevens zijn er in 2010 twee Ammoniak / Pekasol installaties geleverd ook ter vervanging van bestaande installaties. Dit zijn een koelinstallatie met een koelvermogen van 170 kW en een vriesinstallatie met een vermogen van 280 kW. Bij de koelinstallatie is rekening gehouden met nog een mogelijke uitbreiding van 550 kW.

Op dit moment zijn we bezig met het opstarten van de door onszelf ontworpen 1.200 kW NH3 koelinstallatie.

Het ontwerp is een installatie waarbij gekozen is voor 100% natuurlijke koudemiddelen waarbij de wens was de ammoniak inhoud zo gering mogelijk te houden. In het ontwerp beperkt deze zich alleen tot de machinekamer. De koude wordt door middel van een koudedrager, Pekasol, naar de cellen gepompt. Door middel van deze oplossing is zowel voedselveiligheid maar ook de veiligheid van het personeel optimaal gegarandeerd.
De totale capaciteit van de installatie bedraagt 1.178 kW waarbij het hart van de installatie wordt gevormd door 3 industriële hoog rendement compressoren voorzien van economiser om het rendement optimaal te maken.
Om het energetisch rendement van de installatie op ieder moment van de dag zo optimaal mogelijk te maken is gekozen voor een hybride condensor oplossing. De combinatie van een luchtgekoelde condensor voorzien van EC ventilatoren en een verdampingscondensor voorzien van een frequentie- geregelde ventilator maakt dit mogelijk.

Verder wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van “restenergie” van de koelinstallatie door deze onder andere te gebruiken voor ontdooiing van de luchtkoelers en het verwarmen van proceswater.

Deze combinaties en de lange ervaring op het gebied van het ontwerpen van energiezuinige koel- vriesinstallaties heeft geresulteerd in een energiezuinige koelinstallatie gereed voor de toekomst.

Ga naar de website van Compaxo.

Terug naar alle projecten